Hoe verwijder je kaarsvet? Van kaarsjes heb je nooit genoeg. Niet alleen op winterse dagen brengen kaarsjes gezelligheid, ook in de zomer zet je kaarsjes op je tuintafel, fakkels in een mooie pot op je balkon of hang je glazen potjes met waxinelichtjes in de boom. Bij het uitblazen van een kaars gaat het vaak mis; het kaarsvet wordt vanaf de kaars alle kanten op geblazen waarna het op je tafel, je tapijt of je kleding terecht komt.
Voor het branden van kaarsen staan instructies op het etiket van de verpakking. Zo wordt de brandduur aangegeven, een instructie over het kortwieken van het lont, voorzorg met betrekking tot de plaatsing van je kaars en wordt er gewaarschuwd voor het toezicht houden op een brandende kaars.
Het is aan te raden een kaars altijd te doven met een kaarsendover, ook wel ‘snuffer’ genoemd. Er komt geen zuurstof meer bij de vlam waardoor de vlam dooft. Ook een brandend waxinelichtje in een glazen windlicht dat – tegen de veiligheidsvoorschriften in – verplaatst wordt, laat kaarsvet achter in het glas. Lees hier hoe je kaarsvet verwijdert van diverse oppervlakken…
Kaarsvet dat is geknoeid in een glazen windlicht krijg je er gemakkelijk uit door het windlicht in een laagje heet water te zetten. Als het vet ietsje is gesmolten, steek je het er gemakkelijk met een vorkje of de punt van een mesje uit. Het windlicht kun je vervolgens wassen.
Hoe verwijder je kaarsvet uit tapijt?
Is er kaarsvet op je tapijt terecht gekomen? Leg er dan een zak met ijsklontjes (of diepvrieserwtjes) op zodat het vet helemaal gaat stollen. Vervolgens kun je het vet in stukjes breken en verwijderen met de stofzuiger.
Hoe verwijder je kaarsvet uit kleding?
Kaarsvet in kleding smelt je juist eerst met behulp van een föhn. Daarna dompel je het enkele keren onder in heet water waaraan je eventueel wat zuiveringszout toevoegt. Daarna was je het kledingstuk volgens het wasvoorschrift.
Hoe verwijder je kaarsvet van gladde oppervlakten?
Om kaarsvet van een tafel of ander glad vlak oppervlak te halen kun je een kaasschaaf gebruiken. Zorg er eerst voor dat het vet helemaal hard is geworden.
Er gaan veel berichten rond over het strijken van kaarsvet met een strijkbout en een stukje keukenpapier. Dit is voor kleding niet aan te raden; je perst het vet hierdoor juist nog meer in de stof. Voor een vloer of kastje zou dit echter wel een oplossing kunnen zijn.
Is een kaars te laat uitgemaakt en helemaal tot onder in de kandelaar gesmolten, leg je kandelaar dan minimaal een kwartier in een bakje met heel heet water waaraan je een eetlepel soda hebt toegevoegd.
Tip: om kaarsen stevig in een kandelaar te zetten, gebruik je kaarsenpassingen. Dit zijn hulsjes van aluminiumfolie die de ruimte opvullen tussen je kaars en kandelaar. Je kaars staat dan niet alleen stevig, je voorkomt ook dat er kaarsvet onderin je kandelaar druipt.
Deel je ervaring en tips: wordt lid van onze Woon- en lifestylegroep op Facebook.
Maison d’Abri® wenst je veel gezellige avondjes bij kaarslicht toe!