Veel vragen in onze Woon- en Lifestylegroep op Facebook gaan over het aankleden van een kale muur. Hoe bepaal je de plek van een schilderij of andere wanddecoratie? We gaan het je allemaal uitleggen in dit blog. Lees verder…
Je ziet het helemaal voor je: in je nieuwe huis ga jij het helemaal anders doen. Je hebt de kleuren voor de wanden al uitgezocht, krijgt (een aantal) nieuwe meubels en klaar is je nieuwe trendy casa. Not! Je hebt nog een aantal lege plekken aan de wand waar je een mooie wanddecoratie wil hangen. Maar wat hang je op, hoe hoog hang je het en hoe bepaal je de grootte? Dilemma…


Ons advies is sowieso om nog niets aan de wand te hangen tot je zeker weet dat je meubels op de juiste plek staan. Ga je – voorlopig – niet meer schuiven? Bedenk dan eerst waar je verlichting wil aanbrengen. Sfeer- en leeslicht gaan voor decoratie! Als dat is geregeld ga je kijken waar nou écht nog iets mist en welke sfeer je ermee wil bereiken.
De perfecte plek van een schilderij
Advieshoogte voor de plek van een schilderij is 145/150cm (voor het midden van het schilderij) vanaf de grond gemeten. Deze maat wordt door galeries gehanteerd. Natuurlijk kun je dit ook ‘op gevoel’ doen maar bedenk dat als je anders naar een schilderij kijkt wanneer je zit, dan wanneer je staat. Een veelgemaakte fout is de plek van een schilderij vaak te hoog is. Je moet een schilderij kunnen bekijken als je er recht voor staat en niet door je hoofd naar boven te brengen. Bij 145/150cm wordt ervan uitgegaan dat zowel kleine als langere mensen het kunstwerk goed kunnen bewonderen.
Hoe groot het schilderij mag zijn hangt van de ruimte af. Boven een bank en bijvoorbeeld een sidetable of eettafel wordt uitgegaan van zeker ⅔ van de breedte van de bank of het tafeltje waar het werk boven komt te hangen. Bij een bank van 180cm breed zou een schilderij van 120cm perfect zijn.
In plaats van één werk kun je ook kiezen voor meerdere schilderijtjes in verschillende maten. Het hart van je totale kunstwerk komt op dezelfde hoogte als was het slechts één werk. Werk je met fotoframes haal dan de blaadjes uit het frame en hang deze eerst met schilderstape aan je muur om de vorm van je collage te bepalen. Met een waterpas zorg je voor mooie strakke lijnen zowel horizontaal als verticaal.
Op een fotoplank die je over de hele breedte van een ruimte laat lopen plaats je zoveel werken als je wil. Zorg voor afwisseling in formaten en plaats ‘eigen’ kunstwerkjes tussen aangekochte favorieten, bijvoorbeeld tekeningen van (klein)kinderen. Een fotoplank zie je ook vaak in combinatie met een (geverfde) lambrisering. Neem een kijkje in de webshop van Maison d’Abri® voor meer inspiratie.
No-go: wat een onrustig beeld geeft en uit de jaren ‘70 en ‘80 komt is het trapsgewijs ophangen van schilderijtjes of fotoframes. Zo maak je een onrustige schuine lijn.
Go: een strak lijnenspel van horizontale en verticale lijnen, een enkele muurcirkel of een hele wand met fotobehang.