Checklist Cinewall: 5x heb je hier al aan gedacht?

Met de hele familie televisie kijken en rond de haard zitten? Trend: de Cinewall! Wat is het, hoe maak je het en waar moet je aan denken? Onze tips op een rijtje.

Romantiek van de bovenste plank: met de hele familie rond de haard. Spelletjes doen, een hapje en een drankje binnen handbereik. Avond na avond wordt er genoten van een vlammenspel dat heerlijk knettert en naast mooie taferelen ook een heerlijke warmte verspreidt.

Was het maar altijd zo’n feest. In de meeste huiskamers staat – vaak al overdag maar zeker na het avondeten – de televisie aan en zijn de zitplekken gesitueerd rond de tv die in de veel huishoudens een forse plek van de wand inneemt. Is er al plek voor een haardvuur dan is deze vaak aan de andere kant van de kamer geplaatst en zal deze weliswaar warmte afgeven maar als minder gezellig worden ervaren dan wanneer men ervoor kan zitten.

Een cinewall kan uitkomst bieden: een combinatie van een ingebouwde sfeerhaard met een al dan niet ingebouwd televisiescherm erboven. Maar hoe gezellig dit ook is, er zijn toch een aantal zaken om rekening mee te houden. Wij verdiepten ons in de voor- en nadelen.

De haard is de haard niet meer en in televisiewereld is ook het een en ander veranderd. Waren tv’s een aantal jaar geleden nog grote vierkante blokken, tegenwoordig zijn ze plat en makkelijk aan de wand te monteren. Je zou denken ‘gewoon tegen de schouwmantel hangen en klaar’ maar daar zou ik even mee wachten.

1. Hou rekening met de warmte

Je zult begrijpen dat je een tv niet zomaar aan de schouwmantel hangt van een open haard met grote blokken die enorme vlammen verspreiden en dito warmte. De muur zal te warm worden voor de techniek van je tv. Kies liever voor een gashaard, elektrische haard of een haard met waterdamp. Je hebt sfeerhaarden die alleen een mooi vlammenspel laten zien maar geen warmte afgeven óf haarden die wel warmte afgeven maar waarbij een ‘coolwall-systeem’ de warmte op een andere manier afvoert. Hierdoor blijft de muur waar je tv hangt koel.

2. Plan je elektrische leidingen slim vooruit

Ga je je ruimte nog (ver)bouwen plan dan in ieder geval alvast je leidingen boven de haard. Mocht je er ooit gebruik van willen maken, dan liggen ze er alvast. Bedenk ook of en waar je je speakers wil hebben en leg de mogelijkheden alvast aan. Zo kan alles in een installatie worden gedaan.

Andere apparatuur

Denk ook meteen goed na over je andere apparatuur die met je tv verbonden is zoals gameconsoles of muziekapparatuur. Voorkom hiermee dat je straks een mooie eyecatcher in je woonkamer hebt waarbij je games en de consoles los op de grond liggen…

3. Licht

Een goed doordacht ontwerp voorkomt dat je later losse kabels moet gebruiken. Bedenk van tevoren of je gebruik wilt maken van ingebouwd licht of stopcontacten en laat de bedrading meteen wegwerken tijdens de opbouwfase.

De ideale hoogte van je TV bepaal je als volgt: als je op je favoriete zitplek zit en je kijkt recht vooruit, moeten je ogen op 1/3 van het beeldscherm komen. Vanaf de bovenkant van het beeldscherm gemeten. In de praktijk komt dat vaak neer op ongeveer 95cm vanaf de vloer. Een en ander is natuurlijk sterk afhankelijk van je eigen voorkeur, de hoogte van je zitplek en je eigen lengte.

4. De plek van de TV

Bedenk waar je je tv wil hebben: krijgt deze een prominente plek in het midden of toch liever iets minder in het oog springend? Hoe en waar komen je zitplekken? Test de kijkhoeken. Denk – bij het inbouwen van een televisiescherm – vooral goed na of je tv niet te hoog komt te hangen. Een ideale kijkhoogte is immers zittend op de bank, recht vooruit kijkend. En daar komt je sfeerhaard. Hoe kijk je straks naar je tv als je op de bank ligt? Bij een Cinewall is het doorgaans zo dat de tv hoger hangt dan je gewend bent. Wil je dit?

Een kant-en-klare cinewall

Er zijn bedrijven die kant-en-klare modules verkopen: een ombouw, een tv en een haard. Deze worden bij na bestelling bij jou thuis geleverd en desgewenst geinstalleerd. Bekijk eens wat voorbeelden en denk eens na over welk type je wil: een blokvorm, wandvullend, zwevend of een Cinewall geplaatst op de grond?

5. Voor welke afwerking kies je?

Er zijn tal van bedrijven die maatwerk leveren en je Cinewall precies maken hoe jij hem wil hebben en hoe deze in jouw interieur past. Doorgaans is deze voorzien van een ingebouwde sfeerhaard en een ingebouwde tv. Vaak zie je een Cinewall die aan de zijkanten nog is voorzien van extra ruimte/nisjes voor decoratie. De opbouw van je Cinewall kan bestaan uit een houten skelet of metselwerk. Dit kun je laten stucen, betegelen of met hout laten bekleden. Al eens gedacht aan cortenstaal of leer voor de bekleding?

Extra! Net zoals de wand met een combinatie van televisie en sfeerhaard, is een Japandi woonstijl ook super trendy. Benieuwd hoe een cinewall past in een Japandi interieur? Lees het blog!

Maak een inspirerend moodboard aan de hand van voorbeelden. Bijvoorbeeld zoals wij hierboven lieten zien, van Instagram. 

Neem je inspiratiebord mee naar de aannemer of winkel waar je Cinewall aan gaat toevertrouwen. Voor beide partijen wel zo handig!

Wil je tv kijken en genieten van het vlammenspel en de bijbehorende warmte tegelijk? Dan is een Cinewall wellicht iets voor jou. Laat je goed informeren over de soorten sfeerhaarden en tv’s. Stuur je ons een foto van je project? 

Kaarsvet verwijderen: hoe doe je dat? 5 Tips!

Maison d'Abri Round

Maison d'Abri® Redactie

Japandi: een combinatie van 2 woonstijlen

Maison d'Abri Round

Maison d'Abri® Redactie

Dossier visgraat vloer: PVC of laminaat?

Maison d'Abri Round

Maison d'Abri® Redactie

3 Tips: zo houd je je huis lekker fris!

Maison d'Abri Round

Maison d'Abri® Redactie

Zo style je je entree: vóór, ín en ná

Maison d'Abri Round

Maison d'Abri® Redactie

Liefs van Emma: unieke lampen, wandhaken en lichtbronnen

Maison d'Abri Round

Maison d'Abri® Redactie

Deel dit blog

MAISON D'ABRI® CARE

Wij geven om onze producten. Daarom hebben we een aantal tips waardoor je je product in een zo goed mogelijke staat kunt houden.

Eigenschappen